donderdag 21 april 2011

Lichtschakelaar fotoverslag

Hallo allemaal,

Op mij kamer had ik al een tijdje geen lichtschakelaar meer omdat de vorige versleten was, er bengelden 2 draadjes uit de muur en om het licht aan en uit te doen verbond ik deze 2 met elkaar. (12 Volt) Nu vond ik dat er toch een (tijdelijke) schakelaar moest komen todat ik een betere oplossing gevonden heb. Daar heb ik nu dus een soort van fotoverslag van gemaakt.
Het blindplaatje dat omgebouwd zal worden
 
Het idee

De schakelaar
 
Zoals je ziet past M3 niet...

En in de bakjes licht geen M2...

Dan gebruiken we maar hotglue.



Stukje CD-hoes versnijden...


En vastplakken maar.


 En de ingebouwde schakelaar.




Het ziet er misschien niet zo goed uit, maar dit is maar tijdelijk, later zou ik een Touch IC van Atmel willen gebruiken.

woensdag 20 april 2011

Mijn hobbyhok

Hallo allemaal,

In dit berichtje wil ik jullie mijn hobbyhok voorstellen. Onlangs is het helemaal heringericht (aangezien ik een hele kamer gekregen heb puur voor de hobby.) De afmetingen zijn ongeveer 1.5 m op 3.5m. Dit klinkt heel klein, maar in het echt valt het nog heel goed mee.

Hobbyhok
Hierboven zie je het nieuwe hobbyhok. Zoals je ziet is er (voorlopig) ruimte genoeg voor opslag, maar ook bureau-oppervlakte is er genoeg.


Opslag


Dit is een deel van de opslag. Hier liggen behuizingen, kabel,accu's...

 
Opslag onder bureau
Dit is de opslag onder de bureau, hierin zitten grote onderdelen die minder gebruikt worden.

Enkele ladekastjes
In de ladekastjes zitten uiteraard componenten. Ik heb er in totaal vijf. Één voor weerstanden, twee voor ic's en dan nog twee voor overige componenten.

 Zoals je ziet staat er niet echt veel apparatuur. Ik heb een Weller WS51 soldeerstation, een half werkend desoldeerstation van Weller, een frequentieteller, een labvoeding en een multimeter of drie. Het enige wat er echt nog ontbreekt is een oscilloscoop. Ik heb er één, maar daarvan is waarschijnlijk de hoogspanningsvoeding kapot. Dus ik kijk een beetje uit naar een goedkope, maar toch goede scoop.


dinsdag 19 april 2011

Schoolproject: Verkeerslichten

Hallo allemaal,

Een projectje voor school: Verkeerslichten met een PIC. Als PIC is een 16f628 gekozen omdat ik deze in voorraad had en omdat deze genoeg I/O pinnen heeft. Om de verkeerslichten aan te sturen is een ULN2003 gekozen. Voor meer informatie zie de link naar het schema onderaan.

Enkele foto's:

De printplaat
 
Onderkant

Verkeerslichten zelf
Puur voor het plezier ook een PCB van getekend (ook een beetje om vertrouwd te raken met eagle.):


De PCB



 Schema

MAX232 + PIC16f628 = seriele communicatie

Hallo allemaal,

Mijn eerste blog gaat over seriele communicatie met de MAX232 en een PIC microcontroller. Dit kan heel handig zijn om een interface te maken tussen de PC en je elektronicaprojectje. Dit kan dan gebruikt worden om bijvoorbeel een sensor uit te lezen met een PIC en deze informatie dan door te sturen naar de PC. Ook omgekeerd is natuurlijk geen probleem.

Nu wilde ik daar vandaag eens wat mee gaan experimenteren en ging ik dus op zoek naar een MAX232 in de IC-collectie. Helaas, niets gevonden. Helaas want een simpele testopstelling is nochtans zeer makkelijk op te bouwen. Je verbind Rx van de PIC met R1out van de MAX232 en Tx met T1in. De MAX232 verbind je dan met de seriele poort van de PIC. Daarna verzend je met de PIC "iets" naar de MAX232, deze converteert de spanningslevels voor de seriele poort en met het programma hyperterminal ontvang je dat dan. Als simpele test verzend je daarna ook iets met hyperterminal naar de PIC. Om dat te controleren kan je heel simpel de PIC een ledje doen branden als hij een bepaald woord oid ontvangt.



 
Met het bovenstaande schema kan er een simpele interface gemaakt worden om de PIC met de PC te verbinden. De broncode voor de PIC (Picbasic) kan er dan als volgt uitzien: 


Device 16F628
Config WDT_OFF, PWRTE_ON, LVP_OFF, MCLRE_OFF, HS_OSC
XTAL 4
ALL_DIGITAL TRUE


Declare HSERIAL_BAUD 9600
Declare HSERIAL_RCSTA $90
Declare HSERIAL_TXSTA $24
Declare HSERIAL_CLEAR = On

HRSin Dec waarde

HRSOut Dec waarde

Dit programma ontvangt een waarde van de PC die door de gebruiker verstuurd is met hyperterminal en stuurt die onmiddelijk terug naar de PC. Hiermee kan dus gecontroleerd worden of de communicatie werkt. Alle verdere tekst in het programma zijn instellingen(baudrate e.d.), daar moet je je voor dit voorbeeld niet veel van aantrekken.